Tarım ve Orman Bakanlığı, yumurta israfıyla mücadele ve gıda güvenliğini artırma hedefiyle önemli bir adım attı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile sofralık yumurtaların etiketlerinde ve piyasaya arz sürelerinde köklü değişiklikler yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni tebliğiyle yumurta etiketlerindeki “son tüketim tarihi” ibaresi “tavsiye edilen tüketim tarihi” olarak değişti. Bu köklü değişiklikle israfın önüne geçilmesi hedeflenirken, yumurtanın raf ömrü de 28 güne çıktı. Peki bu düzenleme mutfaklarımızda neleri değiştirecek? İşte tüm detaylar!
Mevcut durumda sofralık yumurtalarda yer alan “son tüketim tarihi” ibaresi, yeni düzenleme ile “tavsiye edilen tüketim tarihi” olarak değiştirildi. Bu değişiklik, özellikle tüketicilerin yumurtaları son tüketim tarihi geçtiği için hemen atmalarının önüne geçmeyi hedefliyor. Yumurta, belirtilen tarihten sonra da uygun koşullarda saklandığında bir süre daha güvenle tüketilebilecek.
Yeni tebliğle birlikte, sofralık yumurtaların yumurtlama tarihinden itibaren tüketiciye ulaştırılma süresi 21 günden 28 güne çıkarıldı. Bu sayede üreticilere ve perakendecilere daha geniş bir lojistik ve satış süresi tanınırken, tüketicinin daha taze ürüne erişimi de kolaylaşacak. Ancak unutulmamalıdır ki, yumurta yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden sonra sofralık olarak piyasaya arz edilemeyecek.
Düzenleme, “ekstra taze” olarak satılan yumurtalar için de özel hükümler getiriyor. Bu yumurtaların, yumurtlamadan sonraki 4 gün içinde sınıflandırılması, işaretlenmesi ve paketlenmesi zorunlu hale getirildi. Yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmayan, işaretlenmeyen ve paketlenmeyen sofralık yumurtalar ise insan tüketimi için piyasaya sürülemeyecek, ancak yumurta ürünleri üretiminde değerlendirilebilecek.
Tebliğ, “yumurta ürünü” tanımını AB mevzuatına uyumlu hale getirirken, yumurtanın tazeliğini belirlemede kullanılan “hava boşluğu” tanımını da metne ekledi. Ayrıca, “B sınıfı yumurta gıda sanayisine gönderilir ve kullanılır” hükmü daha net bir ifadeyle yeniden düzenlendi. “Açık dolaşım alanına erişim (free range) yetiştiricilik” ifadesi de tüketicinin daha iyi anlaması için güncellendi.
Mevcut işletmelerin bu yeni düzenlemelere uyum sağlaması için 31 Aralık 2025 tarihine kadar geçiş süresi tanındı. Tarım ve Orman Bakanlığı, güvenilir gıda arzının temini için mevzuat çalışmalarına devam edeceğinin altını çizdi.
Van’da kamyonetteki yün çuvallarının içinden 122 kilo uyuşturucu çıktı
Kaynak: VANDAHABER