Van’dan giden kurtarma ekipleri herkesin umudu oldu

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık depremlerin 5. gününde, enkaz altındaki vatandaşları kurtarma çalışmaları sürüyor. Acı dolu bekleyiş de çalışmaların devam ettiği şehirlerden umut veren haberler de gelmeye devam ediyor. Van’dan deprem kentlerine giden ekipler de arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Van’dan giden ekipler hem arama kurtarmada hem de yardımlaşmada görülmemiş bir fedakârane bir duyarlılık ile çalışıyor.

Van’dan giden kurtarma ekipleri herkesin umudu oldu
Yayınlama: 11.02.2023
Düzenleme: 11.02.2023
A+
A-

ACILARI PAYLAŞIYORUZ

Tüm ülkeyi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları da devam ediyor. Deprem Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Adana, Kilis ve Osmaniye’de büyük yıkıma yol açtı. Kritik ilk 72 saatin geride kaldığı arama kurtarma çalışmalarında zamana karşı yarış da devam ediyor. Kurtarılan her bir can, bir umut olurken, Türkiye ve yurt dışından deprem bölgesine giden ekipler gündüz-gece demeden çalışmalarını sürdürüyor. 2011 yılında yaşanan iki depremle yıkılan Van’da da deprem bölgesi için ilk günden itibaren seferberlik başladı. Büyüğünden küçüğüne, kadınından erkeğine kentteki herkes deprem bölgesi için kenetlendi. Van’daki kurum ve kuruluşlar da zelzelenin yaşandığı ilk gün, deprem bölgesine giderek enkazın altından kurtardıkları hayatlarla yeni mucizelere imza atıyor. Hem deprem bölgesindeki ekiplerin mücadelesi hem de Vanlılar’ın dayanışması Türkiye’ye de örnek olmaya devam ediyor.

EDREMİT, ARAMA-KURTARMA EKİBİYLE DEPREM BÖLGESİNDE!

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, “24 Ocak 2020’de yine görevde olduğum süre içerisinde bir Elazığ depremini yaşadık. Tüm Türkiye şahit oldu. Daha önceki yaşamış olduğumuz afetlerden de yola çıkarak gerçekten ciddi bir arama kurtarma personeli eksiği olduğunu fark etmiştik. O dönemde yine Van AFAD Müdürlüğüyle ve ilgili kurumlarla irtibata geçerek belediyemizde çalışan personellerden gönüllü bir ekip kurduk. Bu ekip eğitimlerini aldı, çeşitli uzmanlarla çalışmalarını yaptı ve en son akredite oldu. Bundan birkaç ay önce de ilk çalışmasını yapmıştı. Elazığ depreminden hemen sonra gelişen Başkale depremi ve yine bölgede birkaç başka afete müdahale etmişlerdi.” Dedi.

SAY: ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Say, “Geçtiğimiz günlerde yaşamış olduğumuz büyük deprem vesilesiyle Van AFAD’ın çağrısı üzerine şu anda Van AFAD yetkilileriyle beraber ekiplerimiz Malatya’da görevine devam ediyor. Depremin ilk gününden itibaren ve bize oradan çok güzel haberler göndermeye çalışıyorlar. EDAK’ın ilk profesyonel çalışması ve bu ilk çalışması olmasına rağmen arkadaşlarımız AFAD, ve diğer yetkili kurumlarla birlikte koordinasyon içerisinde çalışmakta. Orada çalışmalar devam etmekte. Ben de nasip olursa bu çalışmaları yerinde takip etmek üzere Malatya’ya gideceğim. Oradaki arkadaşlarımızın çalışmalarını takip edeceğiz. Yine arkadaşlarımıza yardımcı olmak hasebiyle orada yedi tane iş makinamız, iş makinalarını taşıyacak üç tane kuvvetimiz ve 22 tane yardımcı personelimiz bulunmakta. Bununla birlikte yine aşevi ekibimizi gönderdik. Orada yaklaşık günlük 5 bin kişiye sunacakları yemek çorba dağıtımını yapmakta. Birkaç koldan depremin yaralarını sarmaya çalışıyoruz ama EDAK’ın yapmış olduğu çalışma apayrı ve çok kıymetli bir çalışma. Biz bu kurumu geliştirmeye, arttırmaya ve gücünü daha profesyonel hale getirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

“DEPREMZEDELERE EVİMİZİ AÇIYORUZ”

Say olarak şunları söyledi: “Dün itibariyle sağ kurtardıkları insan sayısı yedi kişiydi. Tabii bununla beraber diğer enkaz çalışma kaldırma çalışmalarına devam ediyorlar. Dün itibariyle burada depremzedelere yer ayarlamaya başladık. Özellikle akrabası olan, bağlantısı olan ya da bir şekilde Van’a gelen çeşitli illerden afette üyelerimizi burada misafir ediyoruz. Burada halkımıza kullanmadıkları, boş olan, kullanılabilir durumda olan evlerin çağrısında bulunmuştuk ve yine kendi imkanlarımızla bazı mekanları ayırdık. Şu anda yoğun bir talep var. Gelen misafirlerimiz de bu anlamda aç ve açıkta bırakmayacağız. Evimizi ocağımızı açıyoruz. Tekrar geçmiş olsun diyorum. Allah bizleri muhafaza etsin.”

TUŞBA BELEDİYESİ’NDEN DEPREM BÖLGESİNE YARDIM ELİ…

Tuşba Belediyesi, merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi olan ve birçok ilde yıkıma neden olan 7.7 şiddetindeki depremin ardından, bölgeye çok sayıda personel, araç ve ekipman sevk etti. Depremin yıkıma neden olduğu illerden biri olan Malatya’ya Başkanı Salih Akman’ın talimatları ile 3 meclis üyesi ve bir belediye başkan yardımcısı koordinesinde 36 personel ve loder, vinç, damperli kamyon, minibüs ile 2 adet mobil çorba dağıtım aracı olmak üzere 10 araç gönderen Tuşba Belediyesi, depremzedelerin bir nebze de olsa yaralarına merhem olmaya çalışacak.

GÜRPINAR DEPREMZEDELER İÇİN SEFERBER OLMAYA DEVAM EDİYOR

 Van’ın Gürpınar ilçesinde kaymakamlık ve belediye bünyesinde toplanan yardımlar deprem bölgelerine ulaşmaya devam ediyor. Kaymakam Fatih Kayabaşı ve Belediye Başkanı Hayrullah Tanış başkanlığında tüm kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşların desteği neticesinde toplanan gıda, kişisel bakım, kışlık kıyafet, su ve acil ihtiyaç malzemeleri deprem bölgesine sevk edildi. Malatya’ya 12 kamyon ve 2 tır acil ihtiyaç malzemesi gönderen Kaymakamlık ve Belediye, Kültür Merkezinde yardım kampanyasını sürdürmeye devam ediyor. Belediye Başkanı Hayrullah Tanış başkanlığında belediye meclisi ise deprem bölgeleri için aynı gün 500 bin TL ayni ve nakdi yardım kararı aldı. Yine AFAD koordinasyonunda çalışmak üzere Gürpınar Belediyesi tarafından 4 iş makinası ve personel bölgeye görevlendirildi. Kaymakamlık ve Belediye tarafından depremzedelere ulaştırılmak üzere Aile Destek Merkezlerinde çalışan kadınlar tarafından Norduz Sofrasında hazırlanan 40 bin kumanya bölgeye gönderildi.

12 KAMYON, 2 TIR ACİL İHTİYAÇ MALZEMESİ İLE 40 BİN KUMANYAGÖNDERİLDİ

Toplanan yardımlarda duygusal anların yaşandığına şahit olan görevliler ise 7’den 70’e her yaştan gelen yardımları özenle paketliyor. İlçedeki kamu kurum ve kuruluşlarını deprem bölgelerine toplanacak yardımlar hususunda koordinasyonu sağlayan Kaymakam Kayabaşı ve Başkan Tanış, Gürpınar’da büyük bir yardım seferberliği yürütüldüğünü söylediler. İlçedeki muhtarlar, STK’lar ve vatandaşlarla dayanışma içinde hareket ettiklerini belirten Kaymakam Kayabaşı ve Başkan Tanış, Gürpınar’ın depremzedeler için tek yürek olduğunu ve tüm ilçede yardım seferberliği ruhuyla hareket edildiğini söylediler. Deprem nedeniyle büyük bir dayanışma gösteren vatandaşlara teşekkür eden Kaymakam Kayabaşı ve Başkan Tanış, depremin yaralarını sarmak için çalışmalara devam edeceklerini söylediler.

YYÜ ARAMA-KURTARMA EKİBİ 2 KİŞİYİ ENKAZDAN SAĞ ÇIKARDI!

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden ve ekibin liderliği yapmış olan Mehmet Sait Aktan tarafından kurulan ve tamamı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi çalışanlarından oluşan Arama Kurtarma ve Sağlık Gönüllüleri Ekibi deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışmasına devam ediyor. DOTAK Ekibi arama-kurtarma çalışmalarında 2 vatandaşı enkazdan sağ çıkardı.

“2 VATANDAŞI ENKAZDAN SAĞ ÇIKARDILAR”

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Ümit Haluk İliklerden sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, “2022 yılında aramızdan ayrılan personelimiz Mehmet Sait Aktan tarafından kurulan ve tamamı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi çalışanlarından oluşan Arama ve Kurtarma Timi DOTAK (Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kurtarma Ekibi ) sabah saatlerinde deprem bölgesine ulaşmış, arama kurtarma faaliyetleri doğrultusunda 2 canlı vatandaşa ulaşmıştır. DOTAK ekibini oluşturan rahmetli Mehmet Sait Aktan’a ve ekibine sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

HASTANE AFET PLANLAMA VE SİVİL SAVUNMA KOORDİNATÖRÜYDÜ

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Arama Kurtarma ve Sağlık Gönüllüleri Ekibi (DOTAK) Ekip Lideri Mehmet Sait Aktan, geçen yıl geçirmiş olduğu beyin kanaması sonucu kaldırıldığı hastanede vermiş olduğu yaşam mücadelesini kaybetmişti.

ERCİŞ İLÇE JANDARMA KOMUTANLIĞI EKİPLERİ, 2 KİŞİYİ ENKAZDAN SAĞ ÇIKARDI…

Van’ın Erciş İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde enkaz altında kalan Beyza ve Abdulhalim Yetiş kardeşleri 86 saat sonra sağ çıkardı. Türkiye, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Meydana gelen depremlerde 10 ilde binlerce bina yıkıldı. Deprem bilançosunun ağır olduğu illerden biri olan Malatya’ya giden Van’ın Erciş İlçe Jandarma Komutanlığı personeli ile korucular büyük bir çaba sarf ediyor. Gece gündüz görev yapan ekipler, Sıtmapınarı Mahallesi Zapcıoğlu Caddesi üzerindeki 8 katlı Yetiş apartmanının 2 katından enkaz altında kalan 14 yaşındaki Beyza ve 9 yaşındaki kardeşi Abdulhalim Yetiş’i 86 saat sonra sağ olarak kurtardı. Ekipler, iki çocuğu da sağlık ekiplerine teslim etti. Aynı binada Beyza’nın annesi, ikiz kız kardeşi ile diğer kardeşini kurtarma çalışmaları devam ediyor.

84 SAAT SONRA ÇIKARILAN DOĞUKAN VE FURKAN ÖZBAY KARDEŞLERİN HALASI NEZİHA ÖZBAY’A DA ULAŞTI

Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, depremden etkilenen Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde enkaz altında 84 saat sonra çıkarılan Doğukan ve Furkan Özbay kardeşlerin halası Neziha Özbay’a da ulaştı. Türkiye, 6 Şubat saat 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7’lik depremle sarsıldı. Ülke meydana gelen ilk depremin şokunu atlatamamışken, bu kez de Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki ikinci deprem meydana geldi. Meydana gelen depremlerde 10 ilde binlerce bina yıkıldı. Deprem bilançosunun en ağır olduğu illerden olan Malatya’da Van AFAD ekipleri ise büyük bir çaba sarf ediyor. İlçeye bağlı Yakınca Mahallesi’nde yıkılan Özpolatlar Apartmanı enkazında Doğukan ve Furkan Özbay isimli küçük kardeşler 84 saat sonra sağ olarak kurtaran ekipler, enkazdaki çalışmalarını yoğunlaştırdı. Ekipler enkazdaki çalışmalarında bu kez küçük çocukların halası olan Zehiha Özbay’ı da kurtardı. Yaralı olarak kurtarılan Özbay tedavisi için sağlık ekiplerine teslim edildi.

VAN’DAN MALATYA’YA 181 GÜVENLİK KORUCUSU İLE 10 JANDARMA PERSONELİ SEVK EDİLDİ

Van’da görevli 181 güvenlik korucusu ile 10 jandarma personeli “asrın felaketi”nden etkilenen Malatya’ya gönderildi. Gürpınar ilçesinde görev yapan jandarma personeli ve güvenlik korucuları, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’daki arama kurtarma çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla bölgeye yönlendirildi. Gürpınar Kaymakamı Fatih Kayabaşı, yaptığı açıklamada, depremden etkilenen illerde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara da acil şifa diledi.

“İLÇEMİZDE YARDIMSEVERLİK DUYGUSU ÜST SEVİYEDE”

Afet, deprem ve tahliye eğitimi alan ekipleri Malatya’ya uğurladıklarını belirten Kayabaşı, şunları kaydetti: “Bu elim depremden duyduğumuz üzüntüyü kelimelerle ifade etmekte zorlanıyoruz. 2011 depremini yaşayan il olarak depremzede kardeşlerimizin acılarını derinden hissediyoruz. Kaymakamlık olarak tüm imkanlarımızla depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanındayız. İlçemizde yardımseverlik duygusu üst seviyede.”

 “ONLARIN NELER YAŞADIĞINI ÇOK İYİ ANLIYORUZ”

Güvenlik korucularından Cevdet Güvener ise deprem bölgesine gönüllü olarak gittiğini dile getirdi. 2011’de Van depremini yaşadığını anlatan Güvener, “Depremzede kardeşlerimize canı gönülden destek vermek için yola çıktık. Onların neler yaşadığını çok iyi anlıyoruz. Allah böyle afetleri bir daha ülkemize ve milletimize yaşatmasın. Hepimizin başı sağ olsun.” diye konuştu. Malatya’ya giden 181 güvenlik korucusu ve 10 jandarma personeli, görevlendirildikleri alanlarda çalışma yürütecek.

KAYNAK: Şehrivan Gazetesi

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.