Van’da Hayvan Pazarı Ne Zaman Açılacak?

Ülkemizde SAT-2 serotipi şap hastalığının görülmesinden sonra Avrupa’nın en büyük hayvan pazarı olan Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarı, Van Hayvan Pazarı ve diğer illerde bulunan birçok hayvan pazarı kapatıldı.

Van’da Hayvan Pazarı Ne Zaman Açılacak?
Yayınlama: 27.03.2023
A+
A-

SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle ülkemizde bulunan hayvan pazarlarının kapanmasının mağduriyete yol açtığını belirten Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer, “Bakanlık hayvanlarda görülen bu hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli önlemler aldı. Şap hastalığından dolayı çiftçilerimiz, kasap esnafımız ve vatandaşlarımız mağduriyet yaşadı. Hayvan pazarı ikinci bir emre kadar kapalı kalacak. Mağduriyeti gidermek için yetkililerin gereken önlemleri alması gerekiyor” dedi.

 

Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer yaptığı açıklamada, “Şap hastalığından dolayı çiftçilerimiz ciddi anlamda mağduriyet yaşıyor. Bu mağduriyetin giderilmesi için gereken adımlar bir an evvel atılmalı” diye konuştu.

 

“Şap hastalığı herkesi mağdur etti”

Süer açıklamasında, “Şuanda ülkemizin çoğu yerinde hayvanlarda şap hastalığı görüldü. Türkiye’nin farklı illerinde hayvanlarda görülen SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatı çerçevesinde, ülke genelinde hayvan pazarları kapatıldı. Bakanlık hayvanlarda görülen bu hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli önlemler aldı. Alınan tedbirler istikametinde ithalat, ihracat ve kesim maksatlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri yasaklanırken, Van Hayvan Pazarında sıkı tedbirler alındı. Van’dan diğer illere yapılacak olan sevkiyatlar durduruldu ve hayvan hareketini önlemek için canlı hayvan pazarları kapatıldı. Birçok hayvanın bulunduğu canlı hayvan pazarlarında dezenfekte çalışmaları yapıldı. Şap hastalığı 7’den 70’e herkesi mağdur etti. Özellikle hayvancılıkla uğraşan insanlarımız ve çiftçilerimiz Ramazan ayı öncesi hayvanlarda şap hastalığının görülmesinden dolayı sıkıntılı süreç yaşıyor. Van’da ve bölgede hayvan pazarının kapanmasından dolayı insanlar hayvanlarını satmak için götüremedi. Çiftçilerimiz Ramazan ayında nasılsa hayvanlarımı satıp borcumu öderim düşüncesiyle arpa ve hayvan yemini borç aldı. Şimdi şap hastalığından dolayı hayvanını satamadı. Bütün hazırlıkları boşa çıktı. Umarım yakın zamanda mağdur olan çiftçilerimizin mağduriyetleri giderilir. Tarım ve Orman Müdürlüğü de bize hayvan pazarının kesinlikle şuan açılmaması gerektiğini söyledi. Şap hastalığı çiftçilerimizi mağdur ettiği gibi kasapları ve vatandaşlarımızda da büyük mağduriyet oluşturdu. Hayvan pazarı kapalı olduğu için kasaplar hayvan bulamıyor. Buna bağlı olarak et fiyatları yükseliyor. İkinci bir emre kadar hayvan pazarı kapalı kalacak. Şap hastalığından dolayı herkes mağdur oldu. Yetkililerden isteğimiz gereken önlemler alınarak mağduriyete son vermeleridir” ifadelerini kullandı.

 

“Aşılamaların biran önce tamamlanması gerekiyor”

Süer son olarak şunları söyledi; “Alınan kararları doğru ve yerinde buluyoruz. Çünkü hayvan hareketliliği olduğu sürece şap hastalığı çok hızlı yayılmaya devam eder. 100 hayvanlık bir sürü içerisinde bir hayvanda görülse, bir gün içerisinde diğer yüz hayvana da bu hastalık bulaşmış olur. Dolayısıyla bu durumun önüne geçmek için alınması gereken bir takım tedbirler var ve bu tedbirler çerçevesinde hayvan pazarları, köylerden il ve ilçe merkezlerine hayvan hareketleri ve şehirlerarası hayvan sevkiyatları durduruldu ve gerekli tedbirler alınmaya başlandı. Ümit ediyorum bir an evvel her şey normale döner. Köylü, üretici, besici bu işi yapan insanlar yine eski ticari hayatına geri döner. Bu hastalık hızlı yayıldığı gibi öldürücü sonuçları da var. Önüne geçilmesi içinde aşılamaların biran önce tamamlanması gerekiyor”

vansesi gazetesi

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.