Türkiye yarın sandığa giderek kaderini çizecek

Türkiye halkı, yarın saat 08.00’de sandık başına giderek 5 yıl süreyle görev yapacak cumhurbaşkanı ile meclisin yeni vekillerini seçecek.

Türkiye yarın sandığa giderek kaderini çizecek
Yayınlama: 13.05.2023
A+
A-

Ülke genelinde kurulacak olan 191 binden fazla sandıkta kullanılacak oylar ile Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi gerçekleştirilecek.

 

Yurt içinde 973 ilçe ve 1094 ilçe seçim kurulunda, 60 milyon 697 bin 843 seçmen oyunu kullanacak.

 

4 milyon 904 bin 672 seçmen ise ilk kez oy verecek.

08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılacak

 

Oy verme işlemleri, saat 08.00’de başlayacak, saat 17.00’de sona erecek.

 

Ancak saat 17.00’ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

Seçmenler, üzerinde T.C. Kimlik Numarası bulunan, kimliği net bir biçimde ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden herhangi biriyle oy kullanabilecek.

 

Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değil

 

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmenler nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden öğrenebilecek.

 

Cep telefonu ve sair cihazlar sandık kurululuna bırakılacak

 

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

 

CB ve MV oy pusulaları aynı zarfa konacak

 

Seçmenler cumhurbaşkanı ve milletvekilini belirleyecek oylarını, iki ayrı oy pusulası ile aynı zarfa koyarak sandığa atacak.

 

İlk önce cumhurbaşkanı oy pusulaların sayımı yapılacak.

 

Deprem bölgesinde seçim

 

YSK, deprem bölgelerinde eskiden hangi okullara sandık kuruluyorsa aynı okullara yine sandık kurulacak. Okullar yıkılmış ya da hasar görmüş ise bahçesine veya yakın bir alana konteyner konarak oyların kullanılması sağlanacak.

 

Deprem bölgesinden yaklaşık 133 bin seçmen diğer illere kayıtlarını aldırdı.

 

Görme engellilere özel şablon

 

Bu seçimde ayrıca ilk kez, kendileri için hazırlanan şablonla oy kullanacak görme engelliler için her sandığa şablon gönderilecek.

 

Gümrüklerde oy kullanma işlemleri devam edecek

 

Yurt dışında bulunduğu ülkede belirlenen sürede oy kullanamayanların gümrük kapılarında oy verme işlemleri, yarın saat 17.00’ye kadar sürecek.

 

Cumhurbaşkanlığı için 3 aday yarışacak

 

Cumhurbaşkanı seçimi pusulasında, kurayla belirlenen sıralamaya göre, Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan’ın adı yer alacak.

 

Ancak adaylardan Muharrem İnce, 11 Mayıs’ta adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Pusulaların basımı ve dağıtımı tamamlandığı için İnce’nin adı pusulada yer almaya devam edecek.

 

24 siyasi parti, 151 bağımsız milletvekili adayı

28. Dönem Parlamentosu’nu belirlemek üzere yapılacak Milletvekili Genel Seçimi’ne ise 24 siyasi parti ile Türkiye genelinde 151 bağımsız milletvekili adayı girecek.

 

Oylar hangi hallerde geçersiz sayılacak?

 

Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

“Evet” ya da “Tercih” mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz olacak.

Pusulada mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.

 

Salt çoğunluk olmazsa 28 Mayıs’ta ikinci tur oylama yapılacak

Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirinin, yarın yapılacak seçimde salt çoğunluğu sağlayamaması halinde 28 Mayıs’ta ikinci tur oylama yapılacak.

 

Bunun için daha önce YSK tarafından hazırlanan seçim takvimi işleyecek.

(İLKHA)

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.