Türk Polis Teşkilatı ne zaman kuruldu

Nisan ayının ilk günlerinde Polis Haftası bir kez daha gündeme geldi. Kamu düzenini ve vatandaşın canı, malı ve temel hak ve özgürlüklerini korumakla görevli polislerin bu anlamlı gününü kutlamak isteyenler, Polis Haftası tarihlerini araştırıyor. Peki, Polis Haftası ne zaman?

Türk Polis Teşkilatı ne zaman kuruldu
Yayınlama: 09.04.2023
A+
A-

Türk Polis Teşkilatı modern anlamda kuruluş tarihi her yıl Polis Haftası olarak kutlanıyor. Bu yıl Türk Polis Teşkilatı’nın 178. yılı kutlanacak.

POLİS HAFTASI NE ZAMAN?

Polis teşkilatın 178. kuruluş yıl dönümü olan Polis Haftası 4-10 Nisan tarihlerinde kutlanıyor.

 

Türk Polis Teşkilatı’nın Kuruluş Tarihi

Türk Polis Teşkilatının temelleri, 10 Nisan 1845’te İstanbul’da, “Polis” adında bir teşkilatın kurulmasıyla atıldı. Yeni kurulan polis teşkilatının görevleri, yine aynı tarihte yayımlanan “Polis Nizamnamesi”nde yer aldı.

Tanzimat ve Islahat hareketleri çerçevesinde, Avrupa’daki örneklere göre bir polis teşkilatı kurulmasına yönelik atılacak adımlara, 1876’da birinci meşrutiyetin ilanından sonra oluşan hükümet programında yer verildi. Program doğrultusunda 1879’da “Zaptiye Nezareti” kuruldu.

Emniyet Genel Müdürlüğünün bugünkü görevlerini yürüten “Zaptiye Nezareti”, 1909’da kaldırılarak yerine “Dahiliye Nezareti”ne bağlı ve polis işlerinin yürütülmesiyle görevli “Emniyeti Umumiye Müdürlüğü” ve İstanbul vilayetine bağlı bir polis müdüriyeti oluşturuldu.

Emniyeti Umumiye Müdürlüğü, başlangıçta “emniyet”, “memurin”, “levazım”, “muhasebe” ve “tahribat” şubelerinden oluştu. İlerleyen tarihlerde bunlara “heyet-i istihbariye”, “seyrüsefer”, “ecanip” ve “takibat-ı adliye” gibi birimler eklendi.

Polis Nizamnamesinin, 21 Mayıs 1913’te çıkarılmasıyla, polisin örgütlenmesi, görev ve yetkileri, derece, sınıf, mesleğe giriş, yükselme ve diğer tüm özlük işleri, soruşturma, yargılama, istifa, tayin, izin, cezalandırma, levazım işleri, kıyafeti ve davranış biçimleri ile polis karakolları ve görevleri yeniden düzenlendi.

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.