Son depremlerle ilgili ezber bozan sözler

Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Demar Müdürü Prof. Dr. Samet Arslan Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in hazırlayıp sunduğu Başkent Kulisi programında soruları yanıtladı.

Son depremlerle ilgili ezber bozan sözler
Yayınlama: 26.02.2023
Düzenleme: 18.04.2024
A+
A-

Prof. Dr. Samet Arslan’dan depremlerle ilişkin çarpıcı sözler

Programında, “Asrın felaketinde 21.günde bölgedeki yeni depremler masaya yatırıldı. Prof. Dr. Samet Arslan Niğde’de yaşanan depremlerle ilgili “Niğde’deki vatandaşlarımızın aslında sevinmeleri gereken bir durum. Bir tane 7,7 büyüklüğünde bir deprem olacağına, yüzlerce 5, 5.5, 6’lık depremi tercih ederim ben.” dedi.

Prof. Dr. Samet Arslan’ın açıklamalarından satır başları;

Kahramanmaraş depremine8-9 metrelik bir atım oldu. Düşünün 400 km uzunluğundaki bir kırık meydana geldi ve 9 metre ileri gitti bu. Müthiş bir enerji bu. 7,5’ten büyük 3 deprem oldu iç içe.

“NİĞDE’DEKİ VATANDAŞLARIMIZ FAZLA ÜZÜLMESİNLER”

Bugüne kadar yaptığımız hesaplara göre beklenen en büyük deprem 7,3 idi. Niğde için de söylüyorum; Niğde’deki vatandaşlarımız fazla da üzülmesinler, aslında sevinmeleri gereken bir durum. Bir tane 7,7 büyüklüğünde bir deprem olacağına, yüzlerce 5, 5.5, 6’lık depremi tercih ederim ben. Bu iş balonun havasını almak gibidir. Bir defada patlattığınız zaman müthiş bir patlama sesi çıkar, halbuki balonun ucundan yavaş yavaş yüz defada bunu havasını alırsanız hissetmezsiniz veya çok az hissedersiniz.

Prof. Dr. Samet Arslan'dan depremlerle ilişkin çarpıcı sözler

Niğde’de olan depremde son 100 yılda en şiddetli deprem 1940 yılında 5,7 büyüklüğünde olmuş. Dün olan 5,3’ten daha küçük. Artçı depremler beklenebilir bölgede en fazla 4 büyüklüklerinde olur.

“AFET MESELESİ  BEKA MESELESİDİR”

Deprem ve afetle mücadele hükümet politikası olamaz. neden biliyor musunuz.  O kadar uzun soluklu bir iştir ki, biz Kahramanmaraş’ta depremin olduğu bölgede geç iş 70 yılın hesabını veriyoruz. nasıl ki biz devletin bekası için savunma sanayisine yüklendik ve parti ayırt etmeksizin herkes buna göre davranıyor. Bu işe gözbebeği gibi bakıyor. Türkiye’nin, devletin bekası budur. Afet meselesinin de bunun gibi bir mesele olması lazım.

Savaşa girsek 50 bin insanımızı kaybeder miydik. Adeta Türkiye’ye nükleer bomba atılmış gibi.

İSTANBUL’DAN ÖNCE İZMİR DAHA ACİL

İzmir neden acil? 2,5 yıl önce orada bir deprem oldu. Deprem sonucu bazı binalar riskli bulundu ve kentsel dönüşüm yapılacak diye karar alındı. narlıdere’de bir bina zarar görmüş ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri belediye yetkilileri “Bu binada oturamazsınız boşaltın binayı kardeşim demişler ve boşaltmışlar. Şu anda oradaki vatandaşlar dışarıda ve alınacak kararı bekliyorlar. 2,5 yıldır bekliyorlar. neden peki; kentsel dönüşüm yasasını tanımıyorum yapmıyorum diyen birileri tarafında karar verilmiyor.

haber7

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.