Van Sahiplerini Arıyor

14 Tem 2026 - 18:45 YAYINLANMA

Van yıllardır aynı kısır döngünün içinde dönüp duruyor. Bu şehrin ekmeğiyle büyüyen, bu toprakların imkânlarıyla sermaye sahibi olan, Van'ın adını kullanarak itibar kazanan birçok kişinin ilk fırsatta yatırımlarını başka şehirlere taşıdığına defalarca şahit olduk.

Kazancını Van'dan elde edip geleceğini başka şehirlerde kuranların, yıllar sonra dönüp bu memleket adına söz söylemeye çalışması ne kadar samimidir?

Bu memlekette artık Van'ın adını kullananları değil, Van'ın yükünü taşıyanları görmek istiyoruz.

Taş üstüne taş koyanları, yatırım yapanları, istihdam sağlayanları, zor günlerde memleketinin yanında duranları, Van'ın derdiyle dertlenenleri görmek istiyoruz. Heybesini doldurduktan sonra batı illerine yerleşip Van'a dönüp bakmayanları, seçimden seçime ya da makam zamanı ortaya çıkanları baş tacı etmeyelim.

Van'ın geleceği; samimi, dürüst, liyakat sahibi ve gerçekten Van sevdalısı insanların omuzlarında yükselebilir.

Çünkü ortada çözüm bekleyen ağır bir tablo var.

Yıllardır bitmeyen işsizlik...

Tamamlanamayan yatırımlar...

Yarım bırakılan projeler...

Vatandaşı mağdur eden imar sorunları...

Korunamayan çevre...

Plansız büyüme...

Gençlerin umutsuzluğu...

Göç veren mahalleler, boşalan köyler...

Neresinden tutarsanız tutun, Van ekonomik ve sosyal kalkınma yarışında her geçen gün biraz daha geriye düşüyor.

Oysa Van sıradan bir şehir değil.

Binlerce yıllık tarihiyle sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış, doğal güzellikleriyle Türkiye'nin en özel ve güzel şehirlerinden biri.

 

Van Denizi var.

Van Kalesi var.

Akdamar Adası var.

İnci Kefali, yani Van Balığı var.

Muradiye Şelalesi var.

Dünyaca tanınan

Van Kahvaltısı var.

Van Kedisi var.

Vanspor'u var.

Yıllardır bu şehrin sesi olmaya çalışan yerel değerleri var. 

 

Bereketli toprakları, temiz su kaynakları ve dört mevsimin güzelliklerini taşıyan eşsiz bir coğrafyası var.

Antalya'dan sonra en fazla güneş alan iller arasında gösterilen bir şehir olmasına rağmen bu potansiyelini yeterince değerlendiremeyen bir Van gerçeğiyle karşı karşıyayız.

Bir zamanlar Doğu'nun yükselen turizm kenti olarak anılan Van, bugün sahip olduğu potansiyelin çok gerisinde kalmış durumda. Adeta köy kenti anımsatar halde..

Turizmin canlanmasını bekleyen, yatırımların geciktiği, gençlerin umutlarını başka şehirlerde aradığı, canlarını yitirdiği bir tabloyla karşı karşıyayız.

 

Bu hale getirenler dönüp bir kez olsun arkalarına baksınlar.

Van bugün neden hak ettiği yerde değil?

Neden sahip olduğu zenginlikleri ekonomik değere dönüştüremiyor?

Neden gençler iş bulmak için başka şehirlerin yolunu tutuyor?

Neden tarihi ve kültürel mirasımız her geçen gün biraz daha yalnızlaşıyor?

Neden yıllardır aynı sorunları konuşuyoruz?

 

Çünkü Van'ın sorunlarını sahiplenen çok az, Van üzerinden hesap yapan ise çok fazla.

İlgisizlik, günü kurtarma anlayışı ve plansızlık; Van'ın tarihini, kültürünü, turizmini, ekonomisini ve geleceğini yavaş yavaş tüketiyor.

Bu şehir artık söz değil, eser görmek istiyor.

Makam değil, hizmet görmek istiyor.

Gösteriş değil, samimiyet görmek istiyor.

Van'a hizmet etmek isteyenler önce geriye dönüp bu şehre ne kazandırdıklarını anlatsınlar.

Bu memlekette söz sahibi olmak isteyenler önce Van'ın hangi yarasına merhem olduklarını göstersinler.

Çünkü Van'ın artık sloganlara değil; üretime, yatırıma, istihdama, turizme, eğitime ve gerçek hizmete ihtiyacı var.

Van hak ettiği değeri görmüyor.

Çünkü Van hâlâ hak ettiği kadar sahiplenilmiyor.

Belki de bugün bu şehrin en büyük sorunu işsizlikten, yatırımsızlıktan ve göçten önce sahipsizliktir.

Ve bu yüzden diyoruz ki:

Van sahiplerini arıyor...

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: