İşte Van’da Partilerde Son Durum

Van’da cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde beklenilenden çok farklı sonuçların çıktığı seçimlerde hem Türkiye genelinde hem de Van’da çok sürpriz sonuçlar çıktı.

İşte Van’da Partilerde Son Durum
Yayınlama: 15.05.2023
A+
A-

İşte partilerin milletvekili sayıları…

Türkiye’nin gündemini meşgul eden 14 Mayıs 2023 seçimleri dün tamamlandı. Tüm anket şirketlerinin tahminlerinin alt üst olduğu hem cumhurbaşkanlığında hem de milletvekili seçiminde beklenilenden çok farklı sonuçların çıktığı seçimlerde hem Türkiye genelinde hem de Van’da çok sürpriz sonuçlar çıktı.

 

VAN CUMHUR’DA KILIÇDAROĞLU’NA, MİLLETVEKİLLİĞİNDE YSP’YE VERDİ, TÜRKİYE GENELİNDE KAZANAN YİNE AK PARTİ OLDU

Aylardır Türkiye’nin gündemini meşgul eden 14 Mayıs 2023 seçimleri dün tamamlandı. Tüm anket şirketlerinin tahminlerinin alt üst olduğu hem cumhurbaşkanlığında hem de milletvekili seçiminde beklenilenden çok farklı sonuçların çıktığı seçimlerde hem Türkiye genelinde hem de Van’da çok sürpriz sonuçlar çıktı. Ülke genelinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 49,52 alırken, Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,76 oranında oy aldı.

Gece geç saatlere kadar başkanlık sonucu kesinleşmedi. Cumhur ve Millet İttifakı’nın kıran karına yarışı verdiği milletvekilliği seçiminde ise yine resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 268, CHP 167, MHP 51, İYİ Parti 44, Yeşil Sol Parti 62, Yeniden Refah Partisi 5, TİP 3 milletvekili kazandı.

Cumhur İttifakı’nın mecliste çoğunluğu ve yeterli sandalye sayısını kazandığı seçimde Millet İttifakı partileri yeniden muhalefet durumuna düşerken Van’ın 8 milletvekilinden 6’sı YSP’ye, 2’si de Ak Parti’ye gitti. YSP’nin Türkiye’de en çok vekil çıkardığı 3 il İstanbul, Diyarbakır ve Van oldu.

5-3 BAŞLADI, 6-2’YE DÖNDÜ

Dün itibariyle seçmen sayısı 707 bin civarında seçmeni olduğu açıklanan Van’da rekor katılım beklenen seçimde hem katılım hem de sonuçlarda büyük sürprizler yaşandı. Şehir merkezinde katılımın yüksek, kırsalda ise düşük kaldığı seçimlerde katılım yüzde 78’lerde kaldı. Yüzde 80’i aşması beklenen katılım oranı ile kullanılan oy 550 bini buldu. Van’da sandıklar açıldıktan sonra uzun bir süre YSP 5, AK Parti 3 vekil şeklinde oluşan sonuçlar seçimin sonuna doğru 6-2’ye döndü.

VAN YSP’NİN EN ÇOK VEKİL KAZANDIĞI 3’ÜNCÜ İL OLDU

Sandıkların yüzde 97’sinin açıldığı sonuçlara göre Van’da YSP 280 bin oyu aştı fakat 2018 oy oranının altında kaldı. 2018 yılında 313 bin civarında oyu yakalayan YSP, 90 bin civarındaki yeni seçmenin oyunu da alma ve 400 bin oy hedefine ulaşma umuduna rağmen Van’da 300 binin altında kaldı. Ak Parti de 165 bin aldığı 2018 seçimlerinin altında kaldığı dünkü seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre 133 binin üstünde bir oy aldı. Alınan sonuçlarla birlikte Ak Parti Van’da 3 olan milletvekili sayısını 2’ye düşürdü. YSP ise 5 olan milletvekili sayısını 6’ya çıkarmış oldu. İstanbul’da 8, Diyarbakır’da 8, Van’da ise 6 milletvekili çıkaran YSP en çok vekil çıkardığı 3 ilden birisi Van olurken, YSP’nin diğer illerdeki vekil sayıları ise şu şekilde oluştu: Diyarbakır 8, Erzurum 1, Antep 1, Hakkari 3, Iğdır 1, İstanbul 8, İzmir 2, Kars 1, Bingöl 1, Bitlis 2, Mardin 4, Muş 2, Siirt 2, Urfa 4, Şırnak 3, Tunceli 1, Van 6, Ağrı 3, Batman 4.

İŞTE YSP’NİN VAN MİLLETVEKİLLERİ

Resmi olmayan sonuçlara göre Yeşil Sol Parti’nin Van Milletvekilleri şu şekilde sıralandı: PERVİN BULDAN,

ZÜLKÜF UÇAR,

GÜLCAN KAÇMAZ SAYYİĞİT,

SİNAN ÇİFTYÜREK,

GÜLDEREN VARLİ,

MAHMUT DİNDAR

 

AK Parti’nin kazanan iki vekili ise şu isimler oldu:

BURHAN KAYATÜRK

KAYHAN TÜRKMENOĞLU

 

AK PARTİ BAHÇESARAY’DA KAZANDI, DİĞER İLÇELERİ YSP ALDI

Öte yandan ilçe bazlı değerlendirmede AK Parti’nin kazandığı tek ilçe resmi olmayan sonuçlara göre Bahçesaray oldu. Muhammed Affan Orhan’ın aday olarak 8. Sıradan aday gösterildiği ilçe AK Parti’ye geçtiğimiz seçimlerde olduğu gibi en çok oyu veren ilçe oldu. Bahçesaray’da AK Parti’ye yüzde 55’in üstünde oran ve 3 bin üzerinde oy çıktı. Öte yandan diğer 12 ilçede ise YSP kazandı.

ÖZALP VE BAŞKALE YİNE YSP’YE EN BÜYÜK KATKIYI SUNDU

YSP’ye ise en büyük katkıyı sunan ilçe geçtiğimiz seçimlerde olduğu gibi Özalp ve Başkale ilçeleri oldu. Her iki ilçe de YSP’ye yüzde 70 üzerinde destek verdi. En çok oyu veren ilçe yüzde 74 ile Özalp olurken, Başkale’nin geçtiğimiz yıllardaki rekorunu bitirmiş oldu. Başkale ise bu seçimde yüzde 70 oranında bir destek sundu.

CHP ÇOK YAKLAŞTI AMA OLMADI!

Seracettin Bedirhanoğlu ile Van’da büyük bir heyecan yakalayan Cumhuriyet Halk Partisi ise çok istediği 1 vekil hedefine aldığı büyük oy oranına rağmen ulaşamadı. Van’da 60 binin üstünde oy hedefleyen CHP, Van’da kesin olmayan sonuçlara göre 44 bin civarında bir oy almasına rağmen bu oy vekil çıkarmaya yetmedi.

MHP VE YRP BÜYÜK SÜRPRİZ YAPTI

Van’da geçtiğimiz dönem AK Parti’nin 3 vekil çıkarmasına katkı sunan ve oyları ittifaka giden MHP bu seçimde kendi logosu ve kendi adayları ile yarıştı. Geçtiğimiz seçimde Van’da 15 bin civarında oy alan MHP bu seçimde 25 binin üzerinde bir oy alarak dengeleri alt üst etti. Yahya Cancan’ın 1’inci sıra adayı olarak başarılı bir seçim süreci yürüttüğü Van’da MHP’nin bu oyu tüm kesimlerde şaşkınlık yarattı. MHP ile birlikte 16 bin 500’ün üzerine çıkan Yeniden Refah Partisi de Van’da sürpriz yapan ikinci bir parti oldu. Yine 4 bin 500 oyu aşan Büyük Birlik Partisi de beklentilerin üstüne çıkan üçüncü parti oldu.

şehrivan

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.