Fırsatçılardan Çimento ve Demire Zam

Sektör temsilcileri “Enerji ve döviz aynı yerde duruyor. Maliyet artmadı. Bu zamlar ne?” diyerek tepki gösterdi. Afetzedeler için yüz binlerce konut ihtiyacı ortaya çıkınca fırsatçılar sahne aldı. Çimento ve demir fiyatı, iki haftada yüzde 8 arttı.

Fırsatçılardan Çimento ve Demire Zam
Yayınlama: 24.02.2023
A+
A-

Konut ihtiyacı arttı, fırsatçılar sahneye çıktı: Çimento ve demire zam üstüne zam

Bütün ülkeyi hüzne boğan, asrın en büyük depremiyle bütün dünya, afetzedelerin elinden tutmak için harekete geçerken, ülkemizde fırsatçılar yarışa girdi. Kiraları 3’e katlayanlar büyük tepki çekerken, yüz binlerce kalıcı konut için temel ihtiyaçlardan olan çimento ve demirde de artışlar birbirini izledi.

PETROL DÜŞTÜ

Deprem öncesi 87 dolar olan petrol bugün 80 dolara düştü, enerji bedeli ucuzladı. Sanayi elektriğinde indirim yapıldı, doğalgazda ise herhangi bir fiyat artışı gerçekleşmedi.

Hazır Beton Birliği de “Enerji fiyatı artmadı, döviz yerinde sayıyor, zam için sebep yok” diyor ama sektörden peş peşe zam haberleri birbirini izledi.

Türkiye


Çimento Üretimi
Portland çimentosu klinkerinin bir miktar alçı taşı ve çimento tipine bağlı olarak puzolan, kalker, uçucu kül v.b. gibi katkılar ile öğütülmesi sonucu çimento elde edilir. Çimentonun öğütülmesinde yaygın olarak bilyalı değirmenler kullanılır. İnce toz halinde öğütülen çimento, silolarda stoklanır.

 

DEMİR NASIL ÜRETİLİR?

Demir, dünya yüzeyinde en yaygın dördüncü mineral ve yerkabuğunda en çok bulunan metaldir. Yerkürenin merkezindeki sıvı çekirdeğin de tek bir demir kristali olduğu tahmin edilmekle birlikte, demir nikel alaşımı olma ihtimali daha yüksektir. Dünyanın merkezindeki bu kadar yüksek miktardaki yoğun demir kütlesinin dünyanın manyetik alanına etki ettiği düşünülmektedir.

Demir metali, demir cevherlerinden elde edilir ve doğada nadiren elementel halde bulunur. Metalik demir elde etmek için, cevherdeki safsızlıkların kimyasal indirgenme yoluyla uzaklaştırılmaları gerekir. Demir, aslında büyük ölçüde karbonlu bir alaşım olarak kabul edilebilecek olan çelik yapımında kullanılır.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.