Diyetisyen Hayriye Sümeyye Sarıbaş’dan Beslenme Önerileri

Van Sağlık Müdürlüğüne Bağlı Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı birimine görev yapan Diyetisyen Hayriye Sümeyye Sarıbaş’dan Ramazanda Sağlıklı Beslenme Önerileri:

Diyetisyen Hayriye Sümeyye Sarıbaş’dan Beslenme Önerileri
Yayınlama: 22.03.2023
Düzenleme: 22.03.2023
A+
A-

Van İl Sağlık Müdürlüğü’nden Ramazan’da Beslenme Önerileri

Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Sarıbaş ‘’Ramazan ayı ile birlikte  değişen beslenme alışkanlıkları ile bu dönemi sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için yeterli ve dengeli beslenmenin gerekliliğini vurguladı.

Sağlığımıza dikkat etmek adına aşağıdaki beslenme önerilerine dikkat edilmesi gerektiğini iletti.

Normalde nasıl kahvaltı günün en önemli öğünüyse Ramazan ayında da sahurun en önemli öğün olduğu unutulmamalı ve kesinlikle atlanmamalıdır. Uzun süre aç kalmak metabolizma hızının iyice düşmesine neden olacağı için sahura kalkmak önemlidir.

Öğünler sahur ve iftar olmak üzere iki ana ve iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün olarak düzenlenmelidir. Bu ara öğünlerde ise porsiyon kontrolü yapılarak meyve, leblebi, ceviz, fındık, badem, yarım yağlı süt ve yoğurt tüketilebilir.

Sahurda tercihinizi kahvaltılıklardan yana kullanmak sizin için en sağlıklısı olacaktır. Az tuzlu peynir, yoğurt, haşlanmış yumurta, süt, domates, salatalık, ceviz-fındık, çiğ sebze-meyve ve tam buğday ekmeğinden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalıdır.

Orucu zeytin, hurma ve su gibi hafif besinlerle açılmalıdır ve mideyi rahatlatmak ,hazmı kolaylaştırarak mide gerginliğini engellemek adına düşük kalorili ev yapımı bir çorba tüketilmelidir.

Ana yemekte doyumu sağlamak için yağsız kırmızı et, derisiz tavuk, balık, kurubaklagil, zeytinyağlı sebze yemekleri ve salatayla devam edebilirsiniz. Ramazan pidesi bu ayın vazgeçilmezidir; ancak minimum miktarda tüketilmesi gerekir.

Kaybolan su ve mineral kaybını dengelemek için iftardan itibaren sahur vaktine kadar bol su (2-2,5 litre) ve sıvı (örneğin ayran, cacık, taze sıkılmış meyve suları, az şekerli limonata ve az şekerli kompostolar) tüketimine özen gösterilmelidir.

İftar veya sahur sofralarında fazla yağlı, baharatlı, tuzlu ve ağır besinlerin tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerin bitkisel sıvı yağlar ile pişirilmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca yemekleri pişirirken ızgara ve fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir.

Ramazanda sindirim sisteminin uzun süre çalışmaması nedeniyle konstipasyon (kabızlık) yaşanma sıklığı artar. Kabızlığı önlemek adına, yemeklerde lif/posa oranı yüksek besinler, sebze yemekleri, salatalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler tercih edilmelidir. Ardından bol su tüketilmelidir.

Son olarak iftardan yaklaşık 1 saat sonra yapılan hafif yürüyüşler hem metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacak hem de sindirimi kolaylaştıracaktır.

Sağlıklı, Bereketli ve Hayırlı Ramazanlar dilerim

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.