3 ilçe taşınabilir: O il için yeni yerleşim yeri!

Ulusal Risk Kalkanı’nın ilk toplantısına katılan bilim insanları, konunun cumhurbaşkanlığı düzeyinde ele alınmasının önemine işaret ederek, “Deprem riskine ve zemine göre şehirleşmenin ve dönüşümün önemini vurguladıklarını, çalışmaların bu yönde olacağına yönelik bilgilendirme yapıldığını” belirttiler.

3 ilçe taşınabilir: O il için yeni yerleşim yeri!
Yayınlama: 05.03.2023
A+
A-

Bilim insanları, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’ni değerlendirdi. Bilim insanları, İstanbul için yeni yerleşim olarak Esenler’in kuzeyi konuşulduğunu ve 3 ilçenin bu bölgeye taşınabileceğini söyledi.

Türkiye 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı. 11 ili ve yaklaşık 14 milyon insanı etkileyen depremler sonrası devletin tüm kurumları seferberlik halinde yaraları sarmak için harekete geçti. Yaşanan yıkıcı depremler önceden hazırlıklı olmanın önemini bir kez daha ortaya koydu.

Yaşanan yıkıcı depremler önceden hazırlıklı olmanın önemini bir kez daha ortaya koydu. Bu kapsamda yapılacak çalışmalara ilişkin Başkan Recep Tayyip Erdoğan, deprem, kuraklık ve sel gibi afetlere hazırlıklı olmak amacıyla Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin oluşturulacağını açıkladı.

Akşam Gazetesi’nin haberine göre; Ulusal Risk Kalkanı’nın ön toplantısı önceki gün Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya, jeoloji, sismoloji, şehircilik, inşaat, mimarlık, sosyoloji gibi alanlarda uzman ve bilim insanları katıldı.

 

GÜVENLİ KENTLER KURULACAK

Toplantıya katılan bilim insanları, konunun cumhurbaşkanlığı düzeyinde ele alınmasının önemine işaret ederek, “deprem riskine ve zemine göre şehirleşmenin ve dönüşümün önemini vurguladıklarını, çalışmaların bu yönde olacağına yönelik bilgilendirme yapıldığını” belirttiler.

 

ESENLER’İN KUZEYİNE YENİ KENT

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy: “Toplantıya 10 jeofizik ve jeolog uzmanı katıldık. Bizler Türkiye deprem bölgesi olduğunu tüm illerin risk altında olduğunu dile getirdik.

Acil önlemlerle hasarı aza indirmemiz gerektiğini söyledik. Bu illerde 4 katı geçmeyecek evlerin, köylere ise tek katlı köy evlerinin yapılacağı belirtildi. Ayrıca yapılacak evler düz alanlar yerine yüksek yerlere ve fay hatta geçmeyen yerlere inşa edilecek. İstanbul’da yeni yerleşim yerleri yapılacak.”

“Esenler’de bulunan askeri alanda kentsel dönüşüme başlandı. Bu alana 3 ilçenin taşınabileceği belirtildi. Haliç’in güneyi ve Silivri’ye doğru kesimlerde zemin koşullarına uygun yerler yapılacak.

Zemine göre çalışmaların başlandığı konuşuldu. Toplantıda sadece depremi konuşmadık, kuraklık da konuşuldu. Bu yazın daha sıcak geçeceği, barajlarda yüzde 17 su kaldığı ve kuraklığın daha artacağı da dile getirildi.”

 

MODEL DOĞRU BİR BAŞLANGIÇ

9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Nükhet Hotar: “Güvenli ve dayanıklı şehirler için aklın ve bilimin yolundan çıkılmamalı. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’ni son derece doğru bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz.

Ülke olarak büyük acı yaşadığımız bu dönemde Cumhurbaşkanımızın kentlerin geleceğine ilişkin yapıcı ve kucaklayıcı açıklamaları; insan odaklı vizyonu son derece değerliydi. DEÜ’nün bölgeden topladığı verileri ve yaptıklarını paylaşma fırsatı da bulduk.

Deprem bölgesinde inceleme yapan hocalarımız, deprem riski ve senaryoları üzerine değerlendirme yaptılar. Hem çözüm önerimizi paylaştık hem de afete dirençli şehirlerin ve yapıların inşa edilmesinde bilimden yararlanılması gerektiğini vurguladık.”

 

ORTAK ÇALIŞMA İRADESİ

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ali Koçak: “Sayın Cumhurbaşkanımız Ulusal Risk Kalkanı Modeli çalışması kapsamında deprem, sel, iklim değişikliği, yangınlar başta olmak üzere ülkemizde yaşanabilecek olası felaketler karşısında ayrı ayrı kurulların kurulması ve bu kurulların ilgili bakanlıklar ile eşgüdümlü çalışması yönünde bir irade gösterdi.”

Akşam

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.